Avrupa-Japon ortak bilim misyonu olan BepiColombo uzay aracı, yerçekimi yardım manevrası için 1 Ekim 2021 tarihinde Merkür gezegeninin yanından başarılı bir şekilde geçiş yaptığı sırada çektiği ilk Merkür fotoğrafını Dünya’ya gönderdi. Fotoğraf, BepiColombo uzay aracı Merkür’den yaklaşık 2.418 km uzaklıktayken Merkür Transfer Modülünün İzleme Kamerası 2 tarafından çekildi. | BepiColombo Uzay Aracı’ndan Merkür’ün İlk Görüntüleri! |

Fotoğrafta, lavlarla dolup taşan Sihtu Planitia da dahil olmak üzere Merkür’ün kuzey yarımküresinin bir parçası da görülebiliyor. Rudaki Ovaları olarak adlandırılan Calvino kraterinin etrafındaki ovalar, çevresinden daha pürüzsüz ve daha parlak olan yuvarlak bir alanı karakterize ediyor. Fotoğrafta ayrıca, 166 km genişliğindeki Lermontov krateri de görülüyor. Bu krater, Merkür’e özgü uçucu elementlerin uzaya kaçtığı ‘oyuklar’ olarak adlandırılan özellikler içerdiği için parlak görünüyor.

1 Ekim günü yerçekimi yardım manevrası için yapılan yakın uçuş, Merkür’deki ilk ve genel olarak dokuz yakın uçuştan dördüncüsüydü. 750 milyon dolarlık BepiColombo misyonu, toplam 16 farklı enstrümanla Merkür’ü benzeri görülmemiş bir ayrıntıda incelemek için tasarlanmış iki farklı yörüngeden oluşuyor. ESA’ya ait olan Mercury Planetary Orbiter ve JAXA’ya ait olan Mercury Magnetospheric Orbiter.

Bu iki yörünge aracı, ana yıldızına yakın bir gezegenin kökenini ve evrimini daha iyi anlamak için gizemli Merkür’ün çekirdeğinden yüzey süreçlerine ve manyetik alanından ekzosferine kadar tüm yönlerini inceleyecek. İki yörünge aracı, 2018’de fırlatılmasıyla başlayan yedi yıllık bir yolculukta Merkür Transfer Modülü içerisinde hedef gezegenleri olan Merkür’e gidiyorlar.

BepiColombo şimdiye kadar üç farklı gezegenin dört uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Biri Dünya’dan (Nisan 2020), ikisi Venüs’ten (Ekim 2020 ve Ağustos 2021) ve şimdi Merkür’den (Ekim 2021). Bir sonraki Merkür uçuşu 20 Haziran 2022’de planlanıyor ve bunu Haziran 2023, Eylül ve Aralık 2024 ve Ocak 2025’te dört uçuş daha takip edecek. Her şey yolunda giderse, BepiColombo’nun 5 Aralık 2025 tarihinde Merkür’ün yörüngesine girmesi bekleniyor. | BepiColombo Uzay Aracı’ndan Merkür’ün İlk Görüntüleri! |
Kaynaklar;
https://www.space.com/mercury-bepicolombo-first-flyby-photos