HAFTALIK EKONOMİK GÜNDEM

Bugün siz okurlarımız için haftalık ekonomik gelişmeler i derledik. Keyifli okumalar!

Küresel ekonomiye ‘sigorta’ desteği

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden SwissRe’nin araştırmasını örnek vererek gelecek öngörülerini paylaştı.

“Pandemi dönemini sigorta sektörü güçlü bir performansla geçirdi ve bu performans önümüzdeki yıl ve sonrasında toparlanması beklenen global ekonomi için bir destek sunabilir” diyen Gülen ; SwissRe’nin “Global Ekonomi ve Sigorta Piyasası Görünümü 2021/2022” Sigma raporunun bu yönde önemli veriler içerdiğinde dikkat çekti.

Dünya Ekonomik Forumu çevrimiçi toplantıları başladı.

WEF’in Kurucu Başkanı Klaus Schwab, toplantıların ana temasına ilişkin:

-“İnovasyonu ve cesur çözümleri teşvik etmede güveni yeniden inşa etmek ve küresel iş birliğini artırmak, salgını durdurmak ve güçlü bir ekonomik toparlanma sağlamak için çok önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve Alman otomotiv üreticisi Volkswagen’in üst yöneticisi (CEO) Herbert Diess de “Ekonomik Büyümeyi Yeniden Sağlama” konulu oturuma katılacak. 

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Sağlık Başdanışmanı Anthony Fauci ise “Kovid-19’a karşı mücadele” başlıklı oturumda söz alacak.

Goldman, Dolar / TL için 3 aylık tahminini açıkladı.

Yatırım bankası Goldman Sachs, Türk Lirası’nın değer kazanmasını, Merkez Bankası’nın rezervlerini yeniden oluşturma çabasının zorlaştırabileceğini belirtti ve dolar/TL için gelecek üç aylık tahminini 7,00- 7,50 arasında olduğunu belirtti. Merkez Bankası’nın sıkı para politikası izleyeceğini ve gerekli olması halinde faiz artırımına gideceği açıklamasıyla aralık ayının ilk günlerinden bu yana Türk Lirası güçleniyor.

Bankacılık devi kendi kripto parasını çıkarıyor: Sbercoin

Rus basınına konuşan banka yetkilisi Sergey Popov, Sberbank’ın kendi kripto parasını çıkaracağını, 1 Ocak’ta Rusya’da yürürlüğe giren dijital finans varlıkları kanunu uyarınca tescil işlemi yapılması gerektiğini ve bunun için Merkez Bankası’na bu yılın başında başvurduklarını belirtti.

Sberbank’ın Sbercoin adı verilecek kripto parayla işlem yapmaya teknolojik olarak hazır olduğunun altını çizen Popov, bankanın kurum içi test sürecini halihazırda tamamladığını ve kripto paranın kullanımının başarıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Eşitsizlik Virüsü

Yoksulların gelirinin salgın öncesi seviyelere dönmesi 10 yıl sürebilir. Oxfam yayımladığı “Eşitsizlik Virüsü” raporunda, en zengin 1.000 kişinin servetlerinin kriz öncesi seviyelere dönmesinin 9 ay sürdüğünü belirtirken yoksulluk sınırında yaşayan insanlar için bunun 10 yıldan fazla sürebileceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı e-ticarette denetim faaliyetlerine başlayacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Yeni çıkarılan Ürün Güvenliği Kanunu’muza e-ticaretin de dahil edilmesini temin etmiş bulunuyoruz. e-Ticaretin sağlıklı gelişiminin sağlanabilmesi, elektronik piyasalarda da ürün güvenliğine yönelik denetimlerin yapılmasını sağlamak amacıyla e-ticarette ürün güvenliğinin yasal altyapısını tamamladık” açıklamasında bulundu.

Covid aşısı dağıtımında adaletsizlik: Ekonomik maliyeti ne kadar, en çok hangi sektörler etkilenecek?

Covid-19 Aşısı

Zengin ülkelerin kısıtlı aşı arzını büyük ölçüde kendi tekellerine almaları, dünyanın geri kalanında pandeminin uzunca bir süre devam edeceği tehlikesine işaret etti.Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Komisyonu ve Fransa devreye girerek ACT (“Access to COVID-19 Tools”) ortaklığını devreye soktular.

ACT, devletleri, aşı üreticilerini, bilim insanlarını, özel sektörü ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek pandeminin en kısa sürede sona ermesi için bir çözüm üretmeyi amaçlıyor. 

TÜMSİAD Başkanı Doğan: Ekonomideki büyüme trendinin sürmesini bekliyoruz.

TÜMSİAD Başkanı Doğan

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Doğan, “2021 yılında ekonomimizdeki büyüme trendinin süreceğine inanıyoruz. Pandeminin etkilerinin kontrol altına alınmasıyla birlikte küresel tedarik ekseninin değişimi ile ülkemizin küresel talepten alacağı payın artabileceğini ve bunun ülkemiz ekonomisine pozitif etki edeceğini değerlendirmekteyiz.” dedi.

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 9.4’te tuttu.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 9.4 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Ağbal, “Döviz kurlarında son aylardaki düşüş, enflasyon üzerindeki kur kaynaklı etkilerin azalacağını göstermektedir” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gıda Komitesi’nde Gıda Fiyat Gelişmeleri

Salgının gıda fiyatlarına etkisi, emtia fiyatları, 2021 beklentilerinin ele alındığını açıkladı.

-Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, Merkez Bankası Başkanı Sayın Naci Ağbal ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın İbrahim Şenel’in katılımıyla toplandı.

TCMB Rezervleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın resmi rezerv varlıkları, geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 12,8 artarak 93,3 milyar dolar oldu. TCMB tarafından, Aralık 2020 dönemine ilişkin “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri” verileri yayımlandı.

KAYNAKÇA

https://www.bundlehaber.com/

https://www.karar.com/

https://www.ekonomist.com.tr/

Önceki Haftalık Ekonomi Yazımız : https://www.dijitalmerkezi.com/Kategori/ekonomi-ve-dunya/

Bir Önceki Haftalık Ekonomi Yazımız : https://www.dijitalmerkezi.com/haftalik-ekonomik-gelismeler/

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Post

Şanzelize “Yeşilleniyor”

Next Post

Avrupa’nın En Güzel Kış Tatili Destinasyonları

Related Posts